Muizen

Aanschaf

Dierenwinkel: U kunt uw aanstaande muizen natuurlijk in een dierenwinkel kopen, lekker handig, of toch niet? Vaak zijn muizen in een dierenwinkel gefokt door broodfokkers, die muizen in kleine kooitjes bij elkaar gooien en moedermuizen zoveel mogelijk nesten laten krijgen. Ook heb je de kans dat je een zwangere muis koopt, want het kan zo zijn dat de mannetjes en vrouwtjes gewoon door elkaar zitten, aangezien de meeste dierenwinkels weinig van muizen afweten.

Medische instituten: U kunt als u contact heeft met een medische instelling daar waarschijnlijk muizen halen, maar deze zijn meestal wit en hebben een erfelijke aanleg voor bepaalde ziektes.

Hobbyfokkers: Hobbyfokkers zijn (naar mijn idee) de beste plaats waar u uw muizen kunt halen. Er zijn verscheidene hobbyfokkers in Nederland, en ze fokken in verschillende kleuren. Als u niet weet waar een hobbyfokker zit, neem dan een kijkje op: www.muizenforum.com Dit is een forum waar veel hobbyfokkers op zitten. U kunt hier kijken waar de hobbyfokkers gelegen zijn, en ook bieden ze hun muizen aan, en geven u graag informatie over uw muizen.

Aantal: De huismuis leeft van nature in een uitgebreide familie. De vraag of 2 of meer muisjes gelukkiger zijn dan een eenzame is muis kan beantwoord worden met een volle: Ja! Twee muizen kunnen elkaar geven wat u ze niet kan geven. Ze kunnen elkaar wassen op plekken waar ze niet bij kunnen, elkaar warm houden en nog veel meer.

Mannetjes of vrouwtjes? Als u zich afvraagt of u nou mannetjes of vrouwtjes moet nemen, kan ik het u aanraden om voor de vrouwtjes te gaan. Vrouwtjes zijn van nature wat rustiger dus als u ze koppelt zal het in de meeste gevallen goed, als u het volgens een procedure doet waarover ik verderop meer vertel, goed gaan. Ook ruiken vrouwtjes muizen aanzienlijk minder dan mannetjes.

Let op: Als u uw muizen gaat kopen, let dan op een aantal dingen

1. Het diertje mag niet te dik of te mager zijn.
2. Koop een muis jong, dan kunt u ze goed tam maken, oudere muizen zijn nou eenmaal wat minder goed tam te maken.
3. Het diertje mag geen kale plekken of haaruitval hebben
4. Ook mag het geen bobbles hebben.
5. Als het diertje zijn hoofd scheef houd kan dat wijzen op een middenoorontsteking, en in de erge gevallen een hersenontsteking.