Muizen

FokkenAls u slechts één keer het opgroeien van de jongen wilt meemaken, vindt u in uw kenniskring waarschijnlijk wel een plaats voor uw jonge muizen. Als u echter voor uw hobby met muizen wilt gaan fokken moet je vooraf wel gaan verzinnen waar je je muisjes heen wilt doen, anders zit je straks opgescheept met heel veel muizen.

Bronst en dekking: Het mannetje is zeer geïntresseerd in het vrouwtje en rent achter haar aan, en likt haar. De paring duurt een aantal seconden en word diverse keren herhaald. Het vrouwtje word elke drie tot zes dagen gedurende twaalf uur bronstig. Als het vrouwtje jongen heeft gebaard, is ze alweer binnen 24 uur bronstig, daarom is het noodzakelijk dat je de man na het paren weer weghaalt, anders put je de muis uit.

Duur van de dracht: De draagtijd van muizen is ongeveer 21 tot 23 dagen. Na ongeveer 13 dagen kun je pas zien dat de moederen zwanger is, vrouwtjes die een worp met een groot aantal muisjes verwachten worden érg dik. Een aanstaande moeder loopt vaak onrustig rond, en sleept nestmateriaal mee, en begint een nest te bouwen. Zorg dat het nest niet in een huisje komt te liggen, maar ergens donker en rustig. Als ze een nest krijgt in een huisje, word het daar veel te vochtig.

Ontwikkeling van de jongen: Als de jongen net geboren zijn, zijn ze volledig naakt en blind. Ze wegen een tot twee gram.

3 dagen De oren openen zich en de eerste haren komen tevoorschijn

1 week De jongen proberen nu uit het nest te krabbelen, maar worden vaak meteen weer door de moeder teruggehaald.

Tien dagen De vacht is volledig ontwikkeld en de jongen wegen vier tot zeven gram.

Twaalf dagen De jongen beginnen de omgeving rond het nest te verkennen, en beginnen uitwerpselen te produceren.

Vijftien dagen De jongen worden nu spingers genoemd. Dit komt omdat de jongen als vlooien door de kooi springen als u de kooi opent, of als ze ergens van schrikken/

Dertig dagen Rond deze tijd moet u de mannetjes en de vrouwtjes van het nest scheiden, omdat muizen al vanaf een hele vroege leeftijd geslachtsrijp zijn, en als een jong vrouwtje dan al word gedekt kan ze dat waarschijnlijk niet aan.